marry • 26 september 2019

De zin en onzin van enten, de moeite waard om je er eens in te verdiepen of vragen te stellen aan uw dierenarts

EVEN VOOR DE DUIDELIJKHEID WIJ RADEN ENTEN NIET AF, ONZE DIEREN WORDEN OOK GOED GEËNT, MAAR ZIJN TEGEN OVERËNTEN

feiten en weetjes over enten verzamelt van internet, vorm uw eigen mening en bepaal hoe en wat je wilt laten geven.


Risico’s van vaccineren
In de loop der jaren is duidelijk geworden dat vaccinaties niet alleen maar voordelen hebben. Ze kunnen ook mogelijke andere gezondheidsrisico’s met zich mee brengen doordat het immuunsysteem herhaaldelijk op onnatuurlijke wijze wordt geactiveerd. Bovendien wordt er met de cocktailvaccinatie vaak tegelijkertijd tegen verschillende ziekten gevaccineerd. Helaas komt het ook veel voor dat dieren die niet helemaal gezond zijn ingeënt worden.
Het lichaam moet in deze gevallen op verschillende fronten tegelijk reageren waarbij er dingen mis kunnen gaan. Daarbij moet rekening gehouden worden met dat een bezoek aan de dierenarts voor de meeste dieren veel stress oplevert. Dit heeft ook een negatief effect op het afweersysteem.
Meestal zijn schadelijke gevolgen pas merkbaar op de langere termijn zoals de ontwikkeling van auto-immuunziekten, allergieën, en kanker. Soms zijn de reacties sneller te zien: diaree, braken, anafylactisch shock, toevallen of koorts.
Kijk naar de gezondheid van jouw hond
Vaccinaties kunnen een gezondheidsrisico zijn, maar hebben natuurlijk dus ook voordelen. Het is moeilijk om algemene uitspraken te doen over wel of niet vaccineren, hoe vaak, waartegen en wanneer. Dit is namelijk afhankelijk van het type dier, de leefomstandigheden, de gezondheid en weerstand.
Het is dus erg zinvol om ook bij het vaccineren op een holistische manier te kijken, naar het individuele dier, het hele plaatje.
Over het algemeen kan gesteld worden dat de kans op besmetting, het verloop van de ziekte en de ernst ervan in sterke mate afhangt van de weerstand en leefomstandigheden van je dier. Het is dus belangrijk deze optimaal te laten zijn.
Wat kun je verder doen om risico’s te beperken?
Vaccineer zo min mogelijk: steeds meer onderzoeken wijzen uit dat veel honden die op 1 jarige leeftijd gevaccineerd zijn tegen parvo, hondenziekte en HCC langdurig immuun zijn. Doe een titerbepaling om zeker te zijn van je zaak of hanteer de 1 keer in de 3 jaar termijn voor de cocktailvaccinatie.
Laat je hond alleen vaccineren als hij helemaal gezond is.
Combineer het zo min mogelijk met andere belastende stoffen zoals ontwormingen en vlooien- en tekenbestrijding.
Vaccineer waar mogelijk met enkelvoudige entingen met tussenpozen van enkele weken.
Ent alleen tegen kennelhoest als je dier een verhoogd risico loopt (kennel, shows).
De enting tegen Weil is erg belastend. Als je tegen deze ziekte ent is het aan te bevelen je hond vervolgens natuurgeneeskundig te begeleiden.
Laat Rabiës alleen vaccineren als je hond meegaat naar een buitenland waar dat geëist wordt.

(bron: doggo.nl)




Ziekte van weil:


e WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) zegt in zijn richtlijnen het volgende over het Lepto vaccin:
??“Het Leptospirose vaccin hoort niet standaard in het vaccinatieschema en is met nadruk géén core vaccinatie, dat wil zeggen dat deze vaccinatie niet standaard jaarlijks gegeven zou moeten worden. Er dient per land en per individu bekeken te worden hoe groot de infectiedruk en het risico op besmetting is. Dit is o.a. afhankelijk van het leefgebied van de hond en zijn leefgewoonten."
??“De aanwezigheid van antilichamen na Lepto vaccinatie is maar voor een beperkt aantal maanden gegarandeerd, variërend van 3 tot 12 maanden en de effectiviteit is vaak minder dan 70%".
??Het advies is om de Lepto vaccinatie niet voor de leeftijd van 12 weken te geven. Dit is een ander advies en een andere werkwijze dan het huidige beleid van Nederlandse dierenartsen. Zij gebruiken standaard de vloeistof van de L4 vaccinatie om de DHP vaccinatie voor Parvo, Hepatitis en Hondenziekte in op te lossen, ook bij pups vanaf 9 weken. Veel dierenartsen melden dit niet aan de eigenaar of zeggen dat de DHP vaccinatie niet anders toegediend kan worden dan opgelost in de L4 vaccinatie. Dit is niet zo. Hiervoor kan een fysiologisch zoutoplossing gebruikt worden maar daar moet u als eigenaar wel zelf bij de dierenarts om vragen.

BELANGRIJKE OVERWEGINGEN voor u besluit of u de Lepto vaccinatie wel of niet aan uw hond(en) laat geven:
??Hoeveel risico loopt uw hond nu echt? Hoeveel honden worden er jaarlijks ziek of overlijden ten gevolge van Leptospirose, welke cijfers zijn er bekend en waar zijn die te vinden? Er is voor dieren geen meldingsplicht voor de ziekte. Schattingen gaan uit van 30-100 ziektegevallen per jaar.
??Hoeveel honden die ziek werden waren wel, en hoeveel waren er niet gevaccineerd. Welke bacterie was verantwoordelijk voor de ziekte, een van de 4 in de vaccinatie of een andere die niet in de vaccinatie zit?
??Waarom worden alleen honden gevaccineerd? Ook mensen kunnen de ziekte van Weil krijgen maar zelfs mensen in hoog risicoberoepen zoals rattenvangers, grond- en slootwerkers en boeren worden niet gevaccineerd. Paarden, koeien, schapen en andere zoogdieren kunnen ziek worden en worden niet gevaccineerd.
??Een vaccin tegen virussen beschermt tegen virale infecties zoals Parvo, Hepatitis en Hondenziekte doordat het lichaam als reactie op het toegediende vaccin antistoffen aan gaat maken tegen deze ziektes. Het bacteriologische Lepto vaccin vermindert alleen de ernst van symptomen als de hond in aanraking komt met de bacterie en ziek wordt. Het voorkomt de ziekte zelf niet! Dit staat zelfs genoemd in de bijsluiters van de verschillende Lepto vaccinaties: “voor het verminderen van infectie en uitscheiding via de urine…”
??Men zegt dat de ziekte van Weil niet te titeren is, dwz dat de antistoffen wel te meten zijn maar deze verdwijnen vrij snel uit het lichaam. Hoe weet u dan dat uw hond op dat moment nog wel beschermd is? De fabrikant stelt dat de werkingsduur van de L 4 vaccinatie tegen Leptospirose / ziekte van Weil een geldigheidsduur heeft van een jaar. Onderzoeken in Amerika hebben uitgewezen dat de werkingsduur varieert van ongeveer 3 tot 12 maanden.
??De WSAVA, de overkoepelende organisatie met betrekking tot vaccineren, raadt aan om pups de L4 pas vanaf de leeftijd van 12 weken te geven omdat deze vaccinatie belastend is voor het nog niet volgroeide immuunsysteem van een pup. In Nederland worden pups standaard gevaccineerd met de L4 vanaf de leeftijd van 9 weken. U kunt er voor kiezen om uw pup later te vaccineren en in ieder geval niet tegelijkertijd met een DHP of eventuele Rabiës vaccinatie.

Het besluit om wel of niet tegen Leptospirose te vaccineren is een afweging die voor iedere hond en iedere eigenaar een individuele keuze zou moeten zijn. Het is goed om u bewust te zijn van de beperkingen die deze vaccinatie heeft in duur en bescherming, de officiële adviezen van de WSAVA en of uw hond daadwerkelijk een verhoogd risico loopt.


door Marry 8 januari 2020
Je nieuwe hond is er en je wilt het zo goed doen, maar hij of zij is nog bang, ze heeft veel meegemaakt de laatste weken. Eerst al dat enten en gesteriliseerd worden, dan van shelter waar meestal je vertrouwde vriendjes zitten in een klein hokje in een wiebelende transportwagen, helaas moet dit om je nieuwe leven te kunnen beginnen, maar toch, het is allemaal heel spannend en jij snapt dit allemaal niet. Dan kom je ergens aan na een zeer vermoeiende reis van een paar dagen en moet je bij allemaal vreemde honden en vreemde mensen, die je allemaal willen vertroetelen. Jij snapt dit niet want vertroetelen, lekkere dingen krijgen ( daar valt vaak nog wel overheen te komen als ze het voor je op de grond gooien) ben je niet gewend, spelen weet je al helemaal niet wat het is, want je hebt je hele leventje moeten vechten voor je bestaan en dit kan allemaal teveel voor je zijn. Wij geven altijd het advies, de eerste dagen met rust laten en daar bedoelen we mee, echt met rust laten, niet paaien met lekkere dingen en aaien en kusjes geven, want ze snappen er niets van op dat ogenblik. De meeste honden gaan direct naar hun gezin, hier lopen ze een tijdje rond tot ze genoeg gekalmeerd zijn om geplaatst te worden, de omgeving is al veel kleiner dan ze gewend zijn en menselijk contact is al veel groter dan ze gewend zijn, maar nog hebben ze dan behoefte aan rust in hun nieuwe huis. Laat ze hun nieuwe omgeving verkennen, de honden die in een tuin kunnen, laat ze daar lekker even buiten tot ze aan de volgende stap toe zijn, dan heb je al veel gewonnen als het in hun tempo kan. Als ze uit zichzelf naar je toe komen kan je de volgende stap maken, soms is dit gelijk en soms duurt het dagen. Ze hebben nu eenmaal al een leven van 4 maanden achter de rug (ivm de rabiësenting) en die maanden moeten ze inhalen, maar geloof mij, ze zijn het waard, allemaal stuk voor stuk.
door marry 13 juli 2019
hoe de ontmoeting tussen hond en mens hoort te gaan
door marry 23 juni 2019
het adopteren van een dier, met vragen zoals is hij zindelijk, kan hij met kinderen, loopt hij aan de lijn, kan hij alleen zijn,
door marry 26 december 2018
waarom adopteren en niet van de broodfokker
door marry 1 november 2018
hoe maak je een keuze, het blijft moeilijk
door marry 29 oktober 2018
Laica in het public shelter in Bacau
door Marry 10 september 2018
https://www.straydogs.nl/Billy en het begin, een stichting wordt geboren
Share by: